Jeśli pracujesz w gastronomii, na pewno spotkałeś się z określeniem HACCP. To skrót od System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. To system, który zajmuje się dbaniem o bezpieczeństwo żywności. Składa się na niego wiele elementów, a jednym z nich jest właśnie sprzęt kuchenny, w tym noże HACCP. Czym się one charakteryzują?
Rączki
Noże HACCP mają rączki przeznaczone do pracy na konkretnych typach surowców. Czerwone służą do krojenia surowego mięsa, żółte do surowego drobiu, brązowe do gotowanego mięsa, niebieski do ryb, biały do nabiału oraz zielony do warzyw.
Nie ma możliwości, by kolor rączek noży był zamieniany. Nie należy tego robić ze względu na możliwe przenoszenie drobnoustrojów, a tym samym na stwarzanie zagrożenia dla konsumentów. System kolorów powinien być stosowany też w deskach do krojenia, pojemnikach, czy nawet gąbkach i ściereczkach do sprzątania.
Wysoka jakość
Bardzo ważne jest to, że noże HACCP to narzędzia profesjonalne. W związku z tym są one wyjątkowo trwałe. Ich ostrza wykonuje się ze stali najwyższej jakości, bo tylko ona może spełnić wysokie wymogi systemu HACCP. Trzeba przejść aż siedem etapów, by żywność mogła zostać uznaną za bezpieczną.
Warto o tym pamiętać, bo noże spełniające te wymogi są zwykle droższe niż noże, które ich nie spełniają. To dość prosta i oczywista zależność, ale warto ją podkreślić. Za jakość trzeba płacić więcej. Tutaj też trzeba zaznaczyć, że zakup sprzętu kuchennego można wliczyć w koszty prowadzenia działalności gospodarczej, jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny.
Utwardzanie
Ostrza takich noży są dodatkowo, próżniowo utwardzane, co chroni je przed uszkodzeniami. Są one równe i bardzo ostre, choć raz na jakiś czas należy je naostrzyć dla lepszego efektu. Są one też dokładnie polerowane po to, by nie ulegały korozji w kontakcie z wodą.
Etap utwardzania w produkcji noży HACCP jest bardzo ważny. To właśnie on decyduje o szczególnie dużej trwałości noży oraz o tym, że można korzystać z nich przez lata. Tym bardziej, że zostały one przeznaczone do intensywnego użytkowania. W każdej kuchni używa się ich po minimum osiem godzin dziennie przynajmniej sześć dni w tygodniu. Takie noże nie mogą się szybko niszczyć.
Noże HACCP dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.